We krijgen deze vraag zo’n beetje wekelijks. Dat is logisch, want als ik op scholen kom die voor mij nieuw zijn, dan hoor ik daar steeds vaker dat er op een of andere manier thematisch wordt gewerkt. Dat kan zich in allerlei vormen uiten. Van periodeonderwijs, ontwikkelingsgericht, vol inzetten op wereldoriëntatie, ik denk dat ik inmiddels een hele lijst van aanpakken kan maken. Herkenbaar?

Dat gaf me het idee om eens een artikel voor onze site te schrijven, waarin ik kan uitleggen hoe we bij het vormen van een schoolbibliotheek rekening kunnen houden met thematisch werken. Dat doe ik in de vorm van een aantal thema’s:

Voorbeeldthema: Duurzaamheid

Werken jullie bijvoorbeeld schoolbreed aan een thema als Duurzaamheid. Dan kunnen binnen dit thema veel deelthema’s aan de orde komen zoals bijvoorbeeld klimaat, milieu, landschap (wereldoriëntatie), maar ook geschiedenis en beweging (dans), constructies en afstanden (rekenen-wiskunde) . De kinderen krijgen het thema vanuit verschillende invalshoeken aangeboden en kunnen dat wat ze zien en leren betekenis geven. Een schoolbreed thema kun je op elk niveau in de school inzetten. Bij groep 1/2 kun je bijvoorbeeld boeken gebruiken die gaan over troep op straat en opruimen, bij groep 3/4 kan het gaan over afval en recycling, bij groep 5/6 bijvoorbeeld over klimaatverandering en bij groep 7/8 kan de focus meer liggen op mileuaspecten. Zo bied je ieder kind op zijn of haar niveau lesstof binnen het thema aan.

Burgerschap

Burgerschap. Een mooi woord en inmiddels een verplicht onderdeel in het onderwijs. Het is belangrijk dat alle leerlingen de kennis en kunde krijgen om actief deel te nemen aan de maatschappij. Burgerschapsonderwijs leert kinderen nadenken over hun eigen rol in de samenleving, over eigen verantwoordelijkheid nemen, over respect hebben voor het leven en de mening van een ander, ook al verschilt dit van die van jou.

Canon Burgerschap

De burgerschapscanon biedt een raamwerk van 8 thema’s: diversiteit, identiteit, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, globalisering, verdeling van welvaart, mondiale betrokkenheid en vrede en conflict. Grote thema’s waarbij het gebruik van boeken enorm kan bijdragen aan het dichterbij brengen en concreet maken van deze onderwerpen. Bij ieder thema zijn veel verschillende boeken te vinden die een rode draad kunnen vormen bij het invullen van de lessen die hierover gegeven (moeten) worden.

Boekencollectie Burgerschap

We hebben een uitgebreide lijst gemaakt van boeken die aansluiten bij deze thema’s. Het is een lijst die we blijven aanvullen, net zoals het burgerschap continu in ontwikkeling is. Willen jullie ook (meer) boeken die jullie kunnen helpen bij het burgerschapsonderwijs? We helpen jullie graag!

Heb je nu uitdagingen om de juiste boeken bij jullie thema’s te vinden, of heeft het opzetten van een mooie schoolbibliotheek nog geen prioriteit gekregen, omdat het combineren van thema’s en leesniveaus zo moeilijk is? Neem dan contact met ons op!

Merel de Vink

Merel is oprichter en eigenaar van Leesvink. Leesvink verzorgt complete #schoolbibliotheken, is partner van #kleuteruniversiteit en vertaler Duits-Nederlands... #kinderboeken #kinderboeken advies

Mis geen update meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief