Omdat ik scholen adviseer over een goede schoolbibliotheek ben ik vanzelfsprekend vaak op scholen te vinden en praat ik dag in dag uit met leerkrachten over boeken.
Soms heb ik pittige discussies (ook wel eens met ouders), over wat nu ‘goede boeken’ zijn voor de kinderen.
Tja, zeg ik dan, wat versta je precies onder ‘goede boeken?’

Goede boeken

Met deze vraag weten de meeste leraren en ouders wel raad. De antwoorden die ik vrijwel altijd hoor is dat ze boeken die ze zelf vroeger lazen (en waar er nu nog een heleboel nog steeds van in druk zijn) beter vinden dan de boeken van nu.
De meeste mensen sommen titels van klassiekers als Brief voor de koning, Kruistocht in spijkerbroek en Oorlogswinter op. Stuk voor stuk prachtige boeken die terecht hun plek hebben verworven binnen de jeugdliteratuur.

Geen kwaliteit

De boeken van nu hebben geen kwaliteit meer, hoor ik vaak. Of: ik wil niet dat mij kind ‘rommel als Geronimo Stilto’n of die ‘stomme Loserboeken’ leest.
Als ik vraag  of ze zelf ooit weleens zo’n ‘stom Loserboek’ hebben gelezen is dat meestal niet het geval. Ze hebben een vooropgezette negatieve mening over dit soort boeken, die we met een prachtige term graphic novels noemen. Je weet vast wel hoe die eruit zien: veel stripachtige plaatjes en vrij weinig tekst in verschillende lettertypes.

Instapmodel

Ik omarm deze boeken juist en zie ze als ideale ‘instapmodellen.’ Het is fijn als kinderen graag lezen, daarover is de meerderheid het wel eens, maar in wat voor soort boeken, daarover woeden eindeloze discussies. Niet alleen op scholen onder leerkrachten en ouders, maar ook onder boekenmakers, recensenten, leesbevorderaars en boekenexperts.
Mijn stellige overtuiging is dat kinderen het beste in aanraking kunnen komen met zo veel mogelijk soorten boeken in allerlei genres. Alleen dan zijn ze in staat om erachter te komen welke boeken ze leuk vinden.
En als dat een tijd alleen maar Boomhutten of Losers zijn? Dat is echt totaal niet erg. Ik heb als kind ook ellenlange series over Bianca te paard, De Vijf en Manege Picadero gelezen. Pas als je in aanraking komt met verschillende genres en soorten boeken kun je je leessmaak ontwikkelen. Het is onze taak als opvoeders om kinderen de weg te wijzen in boekenland.
Menig kind is gaan lezen door de graphic novels. Winst voor iedereen!

Leesplezier

Van die ‘stomme Loserboeken’ zijn in Nederland inmiddels al meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht. Deze boeken hebben de weg vrijgemaakt voor andere boeken in dit genre en het aanbod aan verschillende soorten kinderboeken mooi uitgebreid.
Ga er dus vooral niet tegenin als je kind een boek wil lezen dat jij niet zo ziet zitten, het gaat om hun leesplezier en niet om dat van jou.
Eens? Oneens?
Laat het me weten!

Merel de Vink

Merel is oprichter en eigenaar van Leesvink. Leesvink verzorgt complete #schoolbibliotheken, is partner van #kleuteruniversiteit en vertaler Duits-Nederlands... #kinderboeken #kinderboeken advies

Mis geen update meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief